yandex
 Tasarımı Kaydet  Kapat

Blog / Makalelerimiz

Kablo Geri Kazanımı

Kablo Geri Kazanımı

Kablo elektrik ve elektronik alanlarında kullanılan, üzeri yalıtkan bir madde ile kaplı, içine bir veya birden fazla metalik iletkenlerin yerleştirilmesi ile oluşmuş enerji akımı taşıma ürünüdür.

Geçmiş dönemlerde kablo ayrıştırma yöntemlerinde, kablonun dış yüzeyindeki plastik malzeme yakılarak ayrıştırma işlemi yapılmakta olduğundan hava ve çevre kirliliğine sebep olduğu gibi kullanılan plastik malzemenin de tekrar kullanılmasını engelliyordu. Bu durum çevre kanunları ile yasaklanmıştır.

Yeni nesil kullanılan sistemlerde ise, kablo atıkları toplanarak ayrıştırılmakta, öğütülerek; özgül ağırlık, hacim, sertlik, magnetik etkilenme vb. özelliklerine göre, ayırma sistemi aracılığı ile, pvc, bakır, pe, hdpe, gümüş, alüminyum gibi yeniden kullanılabilecek ürünlere dönüştürülmektedir. Bu suretle atıklar ekonomiye tekrar kazandırılmakta, uygulanan proses nedeni ile hava ve çevre kirlilik oranı düşürülmektedir.

Elde edilen pvc, pe, hdpe vb. yurtiçi ve yurtdışı geri dönüşüm tesislerinde su kaydırağı, ambalaj malzemeleri, çocuk oyun sahası, oyuncak, elektrik direği, kablo, otomotiv sanayi, çeşitli evsel araç-gereçler vb. gibi plastik esaslı olan mamul veya yarı mamul olarak yeniden kullanılır.

Ayrımı yapılan bakır, gümüş ve alüminyum ise, bakırdan imal edilen tüm mamullerde kullanılır.

Elektrik kabloların içerisinde genel olarak temelde bakır metali kullanılmaktadır. İletken metal olarak kullanılan diğer metaller alüminyum ya da gümüş olabilmektedir.

Alüminyum iletkenler 1970'li yıllarda daha ekonomik olması nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktaydı. Aynı miktarda akımı taşıyabilmesi için alüminyum kabloların bakıra nispeten 1/2 çap daha büyük olmasını gerektirir, dolayısıyla yer problemi olan yerlerde bakır kablo kullanılır.

İletken olarak kullanılan bakır, alüminyum ve gümüş metal tellerin etrafını saran plastik de yüksek miktarlarda olduğu düşünüldüğünde ekonomik değeri olan bir malzemedir. Bu malzemeler genelde poli propilen içeriklidir. Geri dönüşümü mümkündür.

Milyonlarca metre uzunluğunda kablo hurda haline gelerek doğaya bırakılmaktadır. Her yıl müteahhitler, otomobil geri dönüşümcüler, üretim yapan firmalar vb. ayrıştırılması zor olan ve zaman alıcı kablo atığını toprak altına göndermektedir.

Tesisimizde geri dönüşümü mümkün olan kablo çeşitleri aşağıdaki gibidir;

· Ev Gereçlerinden Elde Edilen Kablolar
· ACSR (Çelik Özlü Aüminyum İletken) Alüminyum Kablo
· CNE Kablo (Bakır&Alüminyum)
· Kurşun & Bakır Kablo
· PVC Parlak Kablo
· Kalaylı Kablo
· Parlak Kablo
· SWA Parlak Kablo
· SWA Kalaylı Kablo
· Düşük Kalite Kablo
· Yüksek Kalite Kablo
· Kuru Poli Kablo
· Kurşun & Alüminyum Kablo
· Pamuk Örgülü Kablo
· Pirinçten Yapılmış Tel Kablo

Etiketler: bakır kablo elektrik kablosu soyulmuş bakır hurda bakir geri dönüşüm 


Yeni Yorum Yaz
Oyla:

?
Makale Kategorileri
Makale Arşivi

Rastgele Makaleler
En Çok Puanlananlar

En Çok Yorumlananlar

Son Makaleler
Yazarlar

En Son Yorumlananlar